Chcesz dowiedzieć się więcej na temat Unii Europejskiej i zaangażować się w dyskusję dotyczącą jej przyszłości?

 

Rekomendacje po warsztacie

Poniedziałek był super!

W Bacarro na Off Piotrkowska razem z Damianem Marchlewiczem – zwycięzca IV edycji Hell’s Kitchen Piekielna Kuchnia gotowaliśmy, ale tylko bazując na zasadzie zero waste!

Zobaczcie co udało nam się wypracować:

  • Europejczycy marnują zbyt dużo żywności. Może to wynikać z braku wiedzy – po pierwsze jak racjonalnie planować zakupy, po drugie jak ograniczyć odpady w czasie przygotowywania posiłków.
  • Strategia marketingowa niektórych sieci restauracyjnych i marketów prowokuje konsumentów do zamówienia większej ilości jedzenia, niż faktycznie są w stanie spożyć.
  • Istnieje problem z wiedzą wśród społeczeństwa, w jaki sposób nawyki żywieniowe i kupowane produkty spożywcze mają konsekwencje dla zdrowia i środowiska.
  • Należałoby zwiększyć świadomość ludzi w jaki sposób są w stanie przetworzyć, bądź przechować nadwyżkę żywności, by jej nie marnować.